Lähisuo, tuo Etelä-Suomen Lappi-simulaattori

 


Facebook muistutti tällä viikolla ensimmäisestä käynnistäni lähisuolla.  Sen mukaan siitä on nyt viisi vuotta, kun löysin tämän Klaukkalan Isosuon. Silloinkin oli talvi ja lunta oli paljon.  

"Tällainen aarre löytyi ihan vierestä! Klaukkalan Isosuo. Ja minä kun olen luullut, että kyseessä on pelkkä lätäkkö ja nimi sarkasmin kukkanen, vaan ei. Kymmenen vuotta piti täällä asua, että tajusin lähteä tänne tutkimusmatkalle. Ihan helmi! Suunnittelen jo seuraavaa, pidempää retkeä!" merkintä 19.1.2019
Rakkaus oli syttynyt.




Luontopolkua tai pitkospuita ei tuolloin vielä ollut ja kevään ja kesän mittaan tulikin monesti kartoitettua alueita, joilla jalat kastuu. Jonkun kerran tulin kotiin jalat reiteen asti mustan mudan peitossa.

Nykyiset sinisellä ja keltaisella merkityt luontoreitit valmistuivat vasta vuonna 2022 ja ovat yhteensä noin kolmen kilometrin mittaisia. Koko suon ympärys on yhteensä noin 7km ja lumisena talvena hyvin kuljettavissa polkuja pitkin.

En oikein tiedä, miksi en löytänyt tälle suolle jo aiemmin. Osittain luulen, että paikalliset tuntijat halusivat pitää suon yhteisenä salaisuutena, että se säästyisi roskaamiselta ja ilkivallalta. Osittain todellakin uskoin, että se on pieni ja mitätön. Väärässäpä olin.





Nyt suosta on tullut todella suosittu ulkoilualue. Joskus kuuluu myös nurinaa siitä, että luontopolut on rakennettu, nurinan syynä on huoli kasvillisuudesta ja eläimistä. Sen jälkeen, kun läheiselle pellolle rakennettiin uusi asuinalue, oli mielestäni kuitenkin oikea ratkaisu tehdä suolle selkeästi merkitty reitti. Näin kulkijat eivät runno ihan ympäriinsä.

Paikallisissa ryhmissä luontopolun varteen toivotaan usein laavua tai tulipaikkaa, mutta sellaista ei sinne ole tulossa - onneksi, sillä alue on niin lähellä asuinalueita, että sinne löytäisivät tiensä myös sellaiset hengailijat, jotka hajottavat paikkoja. Jotkut lähialueen laavuista tai tulipaikoista on jouduttu jopa purkamaan runsaan ilkivallan takia. Kesäisin myös tulen leviäminen kuivaan varvikkoon olisi iso riski.

Isosuo muistuttaa joissakin otoksissa Lapin maisemia, sitä onkin joskus kutsuttu Etelä-Suomen Lappi-simulaattoriksi.

Tässä jutussa olevat kuvat ovat tuolta ensimmäiseltä käynniltä 2019.


Lisää tietoa Klaukkalan Isosuon reiteistä:

Isosuon luontoreitti, Visit Nurmijärvi 
Pehmeillä suopoluilla Klaukkalassa, Isosuon luontopolulla, Retkipaikka, Luontopolkumies Mika Markkanen




Kommentit

Suositut tekstit